Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: authors.gr

«Βραβείο της Εταιρείας Συγγραφέων εις μνήμην Διδώς Σωτηρίου»

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων σε συνεδρίασή του της 8ης Ιουνίου 2005, αποφάσισε την συνένωση των Βραβείων «Δαίδαλος» και «Διδώ Σωτηρίου» σε ένα που θα ονομάζεται «Βραβείο της Εταιρείας Συγγραφέων εις μνήμην Διδώς Σωτηρίου».

 

 

 

 

 

Με το παραπάνω βραβείο «Βραβεύεται αλλοδαπός συγγραφέας που με το έργο του και τις ενέργειές του στο εξωτερικό ανέδειξε τη νέα ελληνική λογοτεχνία, συνέδραμε με τα γραπτά του την έρευνά του και την επιρροή του στη διάδοσή της στην αλλοδαπή.  Επίσης το βραβείο δίδεται σε Έλληνα λόγιο που η διάδοση του έργου του στο εξωτερικό συνετέλεσε επίσης στην αναγνώριση της νεοελληνικής Λογοτεχνίας».
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βραβεία Πολιτισμού της Εταιρείας Συγγραφέων
ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

 

 

 
 

Το Βραβείο Πολιτισμού \"Διδώ Σωτηρίου\" απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Σε μια εποχή ισοπέδωσης των εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών τοπικών, πολιτισμικών κ.ά. ιδιαιτεροτήτων στο όνομα της παγκόσμιας αγοράς εποχή κατά την οποία η πνευματική δημιουργία δέχεται ισχυρή την πίεση της μαζικής κουλτούρας και των υποπροϊόντων της εποχή όπου οι γλώσσες με μικρή διάδοση δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες \"ισχυρές\" γλώσσες στην κυκλοφορία της πνευματικής τους παραγωγής, το βραβείο \"Διδώ Σωτηρίου\" υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ιδεών και της δημιουργίας μέσα από την εθνική, φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική διαφορετικότητα του κάθε έργου -την παγκόσμια γλώσσα μέσα από τις διαφορετικές γλώσσες της τέχνης και της δημιουργίας.

2001
Το βραβείο \"Διδώ Σωτηρίου\" για το έτος 2001 απενεμήθη στο έργο \" Δούναβης \" του Ιταλού συγγραφέα Κλαούντιο Μάγκρις. Το έργο στην ελληνική του μετάφραση (μεταφραστής: Μπάμπης Λυκούδης, πρόλογος: Ν. Μπακουνάκης) έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Πόλις». Το πνευματικό ταξίδι κατά μήκος αυτού του γερμανο-μαγιαρο-σλαβο-ρομανο-εβραϊκού ποταμού, στη διάρκεια του οποίου το τοπικό ανάγεται με εξαιρετικό τρόπο στις οικουμενικές του διαστάσεις, εμπνέει τις σύγχρονες αναζητήσεις γύρω από το θέμα της εθνικής ταυτότητας και προάγει τη συζήτηση γύρω από τα θέματα της πολιτιστικής διαφορετικότητας. Το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στον συγγραφέα του βιβλίου.

 

 

 

 

 

 

 
 

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Βασίλης Βασιλικός απονέμει το βραβείο Διδώ Σωτηρίου στον Κλαούντιο Μάγκρις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002
Το βραβείο \"Διδώ Σωτηρίου\" για το έτος 2002 απενεμήθη στο έργο «Οι Εικόνες του άλλου», Η Ετερότητα: Από τον μύθο στην προκατάληψη, της συγγραφέως Κατερίνας Στενού. Το έργο στην ελληνική του μετάφραση (μεταφράστριες: Σάρα Μπενβενίστε και Μαρία Παπαδήμα) έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Εξάντας». Το βιβλίο εκθέτει, χρησιμοποιώντας κείμενα και εικόνες, τους κυριότερους μηχανισμούς δημιουργίας των μύθων του πολιτιστικού αποκλεισμού, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, και παράλληλα αποδεικνύει τόσο το ρίζωμά τους στο παρελθόν όσο και την υποβόσκουσα τάση τους να διαιωνίζονται ακόμα στο σήμερα. Η συνεισφορά του στον σύγχρονο προβληματισμό για την πολιτιστική πολυμορφία κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική. Το βραβείο απενεμήθη ομόφωνα στην συγγραφέα του βιβλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Βασίλης Βασιλικός απονέμει το βραβείο Διδώ Σωτηρίου στην Κατερίνα Στενού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003
Το βραβείο \"Διδώ Σωτηρίου\" για το έτος 2003 απονεμήθη στο έργο του Hρακλή Mήλλα: \"Εικόνες Ελλήνων και Τούρκων\" (εκδ. Aλεξάνδρεια 2001), επειδή σ\' αυτό ο συγγραφέας αναδεικνύει, με εξαιρετική τεκμηρίωση και μοναδική ψυχραιμία, ένα ζήτημα μείζονος σημασίας στις ημέρες μας: την εικόνα του ¶λλου, και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Έλληνα, όπως αυτή διαμορφώνεται στη γείτονα χώρα μέσα από ιδεολογήματα, εθνικά στερεότυπα και αντίπαλες πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις. H εξαντλητική αναφορά στα τουρκικά σχολικά βιβλία, στα βιβλία της Iστορίας και στη λογοτεχνία μπορεί, κατ\' αντιστροφήν, να προβληματίσει και τον Έλληνα αναγνώστη ως προς τα δικά του στερεότυπα? το βιβλίο εξετάζει εξίσου πειστικά τις ελληνικές παραστάσεις σχετικά με ό,τι αποκαλούμε –και εννοούμε– «Tούρκο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης απονέμει το βραβείo «Διδώ Σωτηρίου» στον κ. Ηρακλή Μήλλα

 

Επιστροφή

 

© Εταιρεία Συγγραφέων, 2003 - 2014 - authors.gr