Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: authors.gr

Την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, το πρωί, απεβίωσε ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και πολύ αγαπητός πεζογράφος στα μεταδικτατορικά χρόνια.

Η νουβέλα του Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς...(1985) και τα μυθιστορήματα που ακολούθησαν, Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε; (1988), Τα κεραμίδια στάζουν (1991), Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι (1996) και Ντομάτα με γεύση μπανάνας (2001), έχουν πολλά αυτοαναφορικά στοιχεία από την διαδρομή της ζωής του και τις μεγάλες περιόδους προσωπικών δοκιμασιών του, καθώς,  από τα χρόνια του εμφυλίου και μέχρι την μεταπολίτευση, παρέμεινε για πολλά χρόνια έγκλειστος σε φυλακές και στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Αποτυπώνουν όμως παράλληλα με οξύ χιούμορ και εξαιρετική λιτότητα και την διάπλαση της πολιτικής του συνείδησης. Η θυμοσοφία του και ο τρόπος με τον οποίο ασκούσε κριτική στα φαινόμενα έκπτωσης της δημόσιας ζωής προέκυψαν από την άμεση τριβή του με τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας από την πλευρά ενός αριστερού που ολοένα και περισσότερο αμφισβητούσε τη δογματική κομματική λογική. Και σ\' αυτό τον βοήθησε το ότι έζησε στιγμές οριακές, όπως την πρώιμη εφηβική ένταξή του στην κατοχική αντίσταση, την καταδίκη του σε θάνατο για τη δράση του, την ενεργό συμμετοχή στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και το ΠΑΜ.  


Γεννημένος στην Καβάλα το 1930 έζησε από μικρός στη Θεσσαλονίκη και ήταν φίλος του Μανόλη Αναγνωστάκη. Ήταν παντρεμένος με τη φιλόλογο Ρηνιώ Παπατσαρούχα. Μετά το 1990 πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί σ\' ένα κτήμα στο Καπανδρίτι της Αττικής, ζώντας εκεί ασκητικά.


 

 

Επιστροφή

 

© Εταιρεία Συγγραφέων, 2003 - 2014 - authors.gr