Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: authors.gr

9ος Διεθνης Διαγωνισμός Ποίησης Castello di Duino


Η Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, συμμετέχει στη διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης Castello di Duino,

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται στη Τεργέστη, τον μήνα Μάρτιο κάθε έτους από τον φορέα Associazione Poesia e Solidarietà σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico του Duino, με την στήριξη της UNESCO, του Πρίγκηπα Carlo Alessandro della Torre Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino, της Muggia, του Δήμου Τεργέστης, της Περιφέρειας Friuli Venezia Giulia του CEI και άλλων φορέων. Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός ποίησης έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικούς θεσμούς του είδους του στην Ιταλία και μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος πάνω από 5.700 άτομα. Την διοργάνωση του διαγωνισμού επιμελείται η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Τεργέστης Prof.ssa Gabriella Valera Gruber 


Απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ως 30 ετών


Δωρεάν συμμετοχή. Ο διαγωνισμός είναι θεματικός


Το θέμα της 9ης έκδοσης είναι:


“Το μέλλον... μια θέση στον κόσμο”

“The Future... a place in this world’’


Το θέμα μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο απόλυτα ελεύθερο μέσα από την μεταφορά και την φαντασία. Είναι δυνατή η συμμετοχή σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα διαγωνιστικά τμήματα:


1. ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ»


Για τη συμμετοχή πρέπει να σταλεί ένα μόνο ανέκδοτο ποίημα, που να μην έχει βραβευτεί στο παρελθόν, όχι μεγαλύτερο από 50 στίχους.


Δεχόμαστε τα ποιήματα στη μητρική γλώσσα των συγγραφέων. Για τα ποιήματα που είναι γραμμένα σε γλώσσα διαφορετική από την ιταλική ή την αγγλική, ζητείται μετάφραση στα ιταλικά ή στα αγγλικά ή στα γαλλικά ή στα ισπανικά. Για τα ποιήματα στα ιταλικά είναι επιθυμητή η μετάφραση στα αγγλικά, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική.


Τα ποιήματα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2012


α) μέσω ηλεκτρονικού ταχύδρομείου, στη διεύθυνση valeragruber@alice.it. Το κείμενο πρέπει να σταλεί ως συνημμένο αρχείο σε μορφή word ή rtf.


Δεν θα γίνουν αποδεκτά κείμενα σε άλλες μορφές.


Στο μήνυμα, και όχι στο συνημμένο αρχείο, πρέπει να συμπεριληφθεί και η αίτηση συμμετοχής (βλ. παρακάτω)

β) μέσω ταχυδρομείου μαζί με την αίτηση συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση: Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, I-34138 Trieste – ITALIA. Για την προαναφερόμενη προθεσμία λαμβάνεται υπόψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη ποιήματα που θα φτάσουν αφότου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την κριτικήεπιτροπή.


Τα ποιήματα δίνονται ανώνυμα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγησή τους.


Βραβεία:


3 βραβεία των 500ων ευρώ στους τρεις πρώτους βραβευμένους


Τιμητική πλακέτα “Sergio Penco” η οποία θα απονεμηθεί στο καλύτερο ποίημα από νέους ποιητές κάτω από 16 χρονών.-Μία τιμητική ασημένια πλακέτα της Προεδρίας της Ιταλικής _Δημοκρατίας


Ο διαγωνισμός ποίησης διοργανώνεται από το σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη» και συνδέεται με ανθρωπιστικούς σκοπούς.


Oi νικητές είναι υποχρεωμένοι να παραχωρήσουν ένα μέρος του χρηματικού ποσού (200 ευρώ) για ένα ανθρωπιστικό σκοπό της επιλογής τους, που θα πραγματοποιηθεί κατά προτίμηση στη χώρα προέλευσής τους.

Τιμητικές διακρίσεις για την δημοσίευση των ποιημάτων στην έκδοση του βιβλίου του  διαγωνισμού (Segnalazioni per la pubblicazione) και μικρότερα βραβεία (κύπελλα, πλακέτες, έπαθλα, κ.α) προβλέπονται για άλλα ποιήματα που θα διακριθούν


Τα ποιήματα των νικητών και μια επιλογή από τα καλύτερα ποιήματα θα δημοσιευτούν σε δίγλωσση έκδοση (ιταλικά και αγγλικά) από τον εκδοτικό οίκο IBISKOS του Α. Risolo (Empoli, Italy), χορηγό του διαγωνισμού, και θα γραφτούν σε CD στη γλώσσα του πρωτότυπου. Το κέρδος θα δοθεί στο ανθρωπιστικό Ίδρυμα Lucchetta-Ota-D’Angelo-Hrovatin για τα παιδιά θύματα πολέμου, www.fondazionelucchetta.org.-¶λλες τιμητικές διακρίσεις και μικρότερα βραβεία προβλέπονται γιατα καλύτερα ποιήματα των παιδιών κάτω από 16 χρονών.


2. ΒΡΑΒΕΙΟ “ΘΕΑΤΡΟΥ” ονολόγος ή διάλογος μεταξύ δύο προσώπων).


Για τη συμμετοχή σ’αυτό το διαγωνιστικό τμήμα πρέπει να σταλεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ένα θεατρικόκείμενο, όχι μεγαλύτερο από 5 σελίδες σε word με συνολικό όριο τους 10.000 χαρακτήρες(συμπεριλαμβανομένων των κενών).


Η μη τήρηση αυτού του όρου συνεπάγεται τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό.


Τα κείμενα ΠΡΕΠΕΙ υποχρεωτικά να συνοδεύονται από μια ΑΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ: τακείμενα θα αξιολογηθούν στα ιταλικά,  ΔΕΝ είναι δυνατή η αξιολόγηση των κειμένων στη γλώσσα τουπρωτοτύπου:


α) μέσω ηλεκτρονικού ταχύδρομείου, στη διεύθυνση valeragruber@alice.it. Το κείμενο πρέπει να σταλεί ως συνημμένο αρχείο σε μορφή word ή rtf.


Στο μήνυμα, και όχι στο συνημμένο αρχείο, πρέπει να συμπεριληφθεί και η αίτηση συμμετοχής (βλ. παρακάτω)


β) μέσω ταχυδρομείου μαζί με την αίτηση συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση: Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, I-34138 Trieste – ITALIA. Για την προαναφερόμενη προθεσμία λαμβάνεται υπόψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη ποιήματα που θα φτάσουν αφότου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την κριτική επιτροπή.


Τα κείμενα δίνονται ανώνυμα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγησή τους.


Βραβεία:


Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο: (Η τιμητική διάκριση θα κάνει μνεία του ονόματος του νικητή)

Τιμητικές διακρίσεις (Με επισήμανση του λόγου διάκρισης)


Τα έργα των νικητών και αυτά στα οποία θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση θα παρουσιαστούν (απαγγελία) σε ένα σημαντικό θέατρο της Τεργέστης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διεθνούς  Διαγωνισμού.

Ειδικοί κανονισμοί για τα σχολεία - Προθεσμία 7 Ιανουαρίου 2013


Τα σχολεία συμμετέχουν με συλλογικές εργασίες. Οι καθηγητές μπορούν να στείλουν τις συλλογικές εργασίες (μία ή πάνω από μία) από μια ομάδα μαθητών, από τους μαθητές μίας ολόκληρης τάξης ή και από μαθητές από διαφορετικές τάξεις). Οι εργασίες αυτές αξιολογούνται ως συλλογική εργασία και βραβεύονται με κριτήριο την διαπιστομένη ικανότητα των εργασιών να ωθήσουν τους μαθητές στην ποιητική γραφή.


Στο σχολείο που παρουσιάζει την καλύτερη εργασία θα απονεμηθεί ένα βραβείο των 500ων ευρώ υπό τον όρο ότι το χρηματικό ποσό θα δοθεί για έναν ανθρωπιστικό σκοπό της επιλογής των καθηγητών και των μαθητών.


Τιμητικές διακρίσεις προβλέπονται για τα 3 καλύτερα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.


Σε όλους τους καθηγητές και μαθητές που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα αποσταλεί μια βεβαίωση συμμετοχής, εφόσον ζητηθεί.


Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αφιερωθεί ολόκληρη ημέρα για την βράβευση των σχολικών ομάδων που θα διακριθούν και θα έρθουν στη Τεργέστη ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς που επιμελήθηκαν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του σχολείου τους να παρουσιάσουν την εργασία τους και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους μαθητές να διαβάσουν τα ποιήματά τους. Ο τόπος και ο ρόνος που θα λάβει χώρα η εκδηλώση αυτή θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως.


Η επίσημη τιμητική διάκριση του σχολείου θα απονεμηθεί στον υπέυθυνο εκπαιδευτικό κατά την διάρκεια της Απονομής Βραβείων στο Castello di Duino.


Τα σχολεία πρέπει να στείλουν τις εργασίες τους εις διπλούν μέσω ταχυδρομείου στην ακόλουθη διεύθυνση:


Gabriella Valera, Via Matteotti 21, 34138, Trieste (Italy) συμπεριλαμβάνοντας την ειδική αίτηση εγγραφής (βλ. παρακάτω: Αίτηση συμμετοχής για τα σχολεία).


Επιθυμητή είναι η αποστολή των εργασιών και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση


valeragruber@alice.it.


Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων


Τα ονόματα των νικητών και των συμμετεχόντων που διακρίθηκαν θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.castellodiduinopoesia.it.


Οι νικητές και οι συμμετέχοντες που διακρίθηκαν θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω τηλεφώνου ή μέσω ταχυδρομείου.


Η τελετή απονομής βραβείων θα λάβει χώρα στις 24 Μαρτίου 2013 στο Κάστρο του Duino (Castello di Duino - 34011 Duino Aurisina (Trieste) – Italia).


(ακολουθούν οι αίτησεις συμμετοχής)


Αίτηση συμμετοχής

(για τα διαγωνιστικά τμήματα ποίησης και θεάτρου)


First Name: ______________________________________________________________

Last name: ______________________________________________________________


Date of birth: ______________________________________________________________

Address: _______________________________________________________________


Zip Code: _______________________________________________________________

Telephone: _______________________________________________________________


E-mail: _______________________________________________________________

Nationality: ________________________________________________________________


Title of Poem: ________________________________________________________________

DECLARATION:


I declare that the poem(s) [title of your poems] which I am entering into the \"Castle of Duino\" international competition - is my original work which is unpublished and never awarded in any competition.


I consent to its eventual publication or presentation to the public. I declare that I am/am not (selected whichever is applicable) a member of the SIAE or similar society for the protection of copyright. Participants consent to the use of their personal data for the requirements of the competition, and for the publication in accordance with the law. They can demand in every moment to cancel their data from the competition\'s electronic database.


Place: _______________________ Date________________ Signature____________________


Αίτηση συμμετοχής


(για τα σχολεία)

Name of the teacher: ______________________________________________________________


Surname of the teacher: ____________________________________________________________

School: _________________________________________________________________________


List of the participants students: _____________________________________________________

Address of the school: _____________________________________________________________


Zip Code: ____________ City: _________________________ Country: ___________________

Telephone: ______________________________________________________________________


E-mail of the school: ___________________________________________________________

E-mail of the teacher: ______________________________________________________________


DECLARATION:


I declare that the work [title of the work] which I am entering into the \"Castle of Duino\" international competition - is my original work which is unpublished and never awarded in any competition I consent to its eventual publication or presentation to the public. I declare that I am/am not (selected whichever is applicable) a member of the SIAE or similar society for the protection of copyright. Participants consent to the use of their personal data for the requirements of the competition, and for the publication in accordance with the law. They can demand in every moment to cancel their data from the competition’s electronic database.


Place: _______________________ Date________________ Signature______________________

 

Επιστροφή

 

© Εταιρεία Συγγραφέων, 2003 - 2014 - authors.gr