Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: authors.gr

Πληροφορηθήκαμε χθες την αποδημία της αγαπητής μας Μπίλης Βέμη, ποιήτριας και φιλολόγου, ενός εξαιρετικά διακριτικού και ευγενικού μέλους της Εταιρείας μας. H κηδεία της Μπίλης Βέμη θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 11 πμ, στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.\"Η Μπίλη, γεννημένη στην Αθήνα το 1954, σπούδασε αρχαιολογία εδώ και συνέχισε με μεταπτυχιακά στη Σορβόννη, από όπου πήρε και το διδακτορικό της. Από το 1990, δίδαξε βυζαντινή αρχαιολογία και βυζαντινή τέχνη, με εφαρμογές στη μουσειακή εκπαίδευση, στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Βιβλία της: Νέλτο (1966),Ο κόκορας των θεμελίων (1971), Η σκουριά του Μεγαλέξανδρου (1978),Τοπίο που σε λένε ποίημα (1987), Φυτά του ύπνου (2000), Το δέντρο που το φέραν στο μουσείο (δίγλωσση έκδοση, 2003). Φρόντισε, μαζί με τον Γ.Κορδομενίδη, την έκδοση κειμένων του κινέζου ποιητή Χι Ουέι (2003).
Η Μπίλη πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία πολύ μικρή, στα δώδεκα χρόνια της.` Έτσι, τα δυο πρώτα της βιβλία χαρακτηρίζονται από τον τρόπο θέασης του κόσμου μέσα από τα πηγαία συναισθήματα ενός κοριτσιού. Από το Τοπίο που σε λένε ποίημα και έπειτα περνούν στον λόγο της τα μονιμότερα θέματα που την απασχόλησαν, πλουτισμένα από τις συχνές της αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις της αρχαίας και της μεσαιωνικής ιστορίας : η αγωνία για τη συντομία του χρόνου, η έλλειψη πληρότητας του ερωτικού βιώματος, η έντονη αίσθηση της οντολογικής μοναξιάς.
 
Το δ.σ. της Εταιρείας Συγγραφέων εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της Μπίλης και με την ανακοίνωσή του αυτή στέλνει ένα συλλυπητήριο χαιρετισμό στους οικείους της.    


Στο παρακάτω link, η Μπίλη Βέμη διαβάζει ποιήματά της:


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_lEDqf1rbFI

 

Επιστροφή

 

© Εταιρεία Συγγραφέων, 2003 - 2014 - authors.gr