Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: authors.gr

 Η Εταιρεία Συγγραφέων, τακτικό μέλος της οποίας συμμετέχει στο δ.σ. του ΕΚΕΒΙ, βάσει του καταστατικού του, επειδή αισθάνεται ότι την αφορούν και της αναλογούν άμεσα οι καταγγελίες περί \"κακοδιαχείρισης\", \"αδιαφάνειας\", \"έλλειψης αμεροληψίας\" κλπ. που περιλαμβάνονται στην από 11 Δεκ. ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ, κ. Κ.Τζαβάρα, σχετικά με την σύσταση και λειτουργία της επιτροπής, αρμόδιας για την επιλογή και αγορά παιδικών βιβλίων, για το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του Υπ.Πολιτισμού, θεωρεί υποχρέωσή της να καταθέσει την δική της άποψη για το ζήτημα. Ως γνωστόν ο κ. υφυπουργός ζήτησε  και είχε την παραίτηση σύσσωμου του δ.σ. του ΕΚΕΒΙ, καθώς και της διευθύντριάς του, μετά από ορισμένες κατηγορίες που αναγράφηκαν στον τύπο (ΒΗmagazino, 9.12.12) και αφορούσαν σε συγκεκριμένες ενέργειες της εν λόγω επιτροπής. Ότι ευνοήθηκαν ένας εκδότης και μερικοί συγγραφείς ή μεταφραστές έργων παιδικής λογοτεχνίας.

Από τις επιστολές του εκδότη όπως και μέλους της επίμαχης επιτροπής για το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας, ήδη δημοσιοποιημένες, δυστυχώς φαίνεται ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως παρουσιάστηκαν στον τύπο, αναπαράχθηκαν από τα άλλα ΜΜΕ και εντέλει έγιναν χωρίς προηγούμενο έλεγχο αποδεκτά από τον ίδιο τον κ.υφυπουργό. Γι\' αυτό και, ανεξαρτήτως από το αν είναι ή όχι τα πράγματα τετελεσμένα, με την ανακοίνωσή της αυτή η Εταιρεία Συγγραφέων, αν και επιδίωξή της είναι ο κατευνασμός της οξύτητας που δημιουργήθηκε από τις εκατέρωθεν θέσεις και αντιθέσεις, πιστεύει ότι είναι καθήκον της να επισημάνει και τα εξής:

Κατ\' αρχάς, θεωρεί άκρως βεβιασμένη την ενέργεια του κ.υφυπουργού να προχωρήσει στις βαρύτατες όντως, προσωπικές κατηγορίες του εναντίον των μελών του δ.σ. του ΕΚΕΒΙ, για την εντιμότητα των οποίων δεν έχουμε καμμία απολύτως αμφιβολία, στηριγμένος σε σχόλια και προτού διαπιστώσει το βάσιμο ή το αβάσιμό τους. Και βεβαίως, προτού ζητήσει να ενημερωθεί όπως ήταν εύλογο για την όλη διάσταση του θέματος από την αρμόδια διευθύντρια, και μόνο στη συνέχεια να καταλογίσει ευθύνες όπου και αν υπάρχουν. Θεωρεί επίσης άκρως βεβιασμένη και την ενέργεια του να προβάλλει \"υποψίες κακοδιαχείρισης\", όπως επί λέξει αναφέρει, υποψίες ωστόσο αστήρικτες, για να αφήσει ακέφαλο και με άδηλο μέλλον έναν βασικό φορέα για την πολιτική του βιβλίου. Έναν φορέα που ομολογουμένως, παρά τις όποιες αρρυθμίες του παρελθόντος του έχει να επιδείξει, στο μέτρο του δυνατού, ένα αξιόλογο έργο. `Ένδειξη του οποίου είναι και κάτι που συστηματικά έχει αποσιωπηθεί αυτές τις μέρες από όλους, ιδίως τα ΜΜΕ: ότι τα ποσά που προορίζονταν για το πρόγραμμα της φιλαναγνωσίας δεν προέρχονταν από το \"δημόσιο χρήμα\" των Ελλήνων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα κατανομής κοινοτικών πόρων, εντοπισμένα και αντλημένα με ενέργειες του ΕΚΕΒΙ, και προερχόμενα από το σύνολο των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες για σκάνδαλα είναι το ευκολότερο αλλά και το πιο επικίνδυνο των πραγμάτων, καθώς συνδυάζονται με το εμπόριο και τα παιχνίδια της θεαματικότητας και της αναγνωσιμότητας, τέτοιες άκριτες διώξεις πολλαπλασιάζουν τα φαινόμενα πολιτικού λαϊκισμού. Δημιουργούν ακόμα υποψίες για την ύπαρξη άλλων αφανών επιδιώξεων. Αλλά συνάμα δείχνουν και την παντελή έλλειψη ψυχραιμίας μιας κεφαλής της δημόσιας διοίκησης, όπως και την εξάρτηση της από αυτοσχέδιες θεωρίες συνομωσίας οι οποίες μετά από λίγο καταρρέουν ή αντικαθίστανται από άλλες.

 

Επιστροφή

 

© Εταιρεία Συγγραφέων, 2003 - 2014 - authors.gr