Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση: authors.gr

Κάτω από ακόμα αδιευκρίνιστες συνθήκες σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Φαγιούμ της Αιγύπτου η Κύπρια ποιήτρια και πεζογράφος, και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Νίκη Μαραγκού. Γεννημένη στη Λεμεσό το 1948 προερχόταν από τη μεριά του πατέρα της από εύπορη και παλιά οικογένεια της πόλης,ενώ από τη μεριά της μητέρας της είχε κοζανίτικες ρίζες, τις οποίες ποτέ δεν ξέχασε.Η Νίκη Μαραγκού ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα.

 Αεικίνητη και με ιδιαίτερα αναπτυγμένη την αίσθηση της δημιουργικής αφής, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη χαρακτική και την κεραμική, θεωρώντας ότι και η γραφή αποτελεί προέκταση της απτικής σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, την κοινωνία και το άμεσο περιβάλλον του. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Βερολίνο (1965-1970), όπου συνάντησε τον ζωγράφο Αλέξη Ακριθάκη και από αυτόν επηρεάστηκε όπως έλεγε στον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα χρώματα. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, εργάστηκε στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, και το 1980, με προτροπή του Γιώργου Σαββίδη, άνοιξε το βιβλιοπωλείο \"Κοχλίας\", διατηρώντας το ως το 2007 και κάνοντας το στέκι για τους ΄Κύπριους συγγραφείς και λογίους. Παράλληλα όμως δόθηκε στο μεγάλο της πάθος,τα ταξίδια, ιδίως σε χώρες της Ανατολής και της Μεσογείου, που με τη σειρά τους αποτέλεσαν έναυσμα για πολλά από τα ποιήματα και τα πεζά της, καθώς το βασικό της γνώρισμα στη λογοτεχνία είναι το στοιχείο της ανθρωπογνωσίας και της πραγματογνωσίας.`Αλλωστε τη μάγευε ως άνθρωπο και ως δημιουργό η συναίρεση του χρόνου και η λειτουργία των μύθων.

 

Η Νίκη δημοσίευσε τις συλλογές ποιημάτων, Τα από κήπου (1981), Αρχή Ινδίκτου (1987), Divan (2005), τα διηγήματα Μια στρώση άμμου (1990), Ο δαίμων της πορνείας (2007), τη νουβέλα Είναι ο πάνθηρας ζωντανός;(1998),τη μυθιστορηματική βιογραφία Γιατρός από τη Βιέννη (2003)και το μυθιστόρημα Γεζούλ (2010).

 

 

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη θλίψη τους προς τους οικείους της Νίκης Μαραγκου.

 

Επιστροφή

 

© Εταιρεία Συγγραφέων, 2003 - 2014 - authors.gr